Luni, 17 Noiembrie, a fost o întâlnire specială pentru Rotary Iași. A fost o reuniune a tuturor Cluburilor Rotary din Iași cu scopul de a porni Global Grant-ul GG1419846 „Professional training for the creation of the first pediatric craniofacial center in Eastern Europe”, cu un buget total de 160.000 $.

Pentru a prezenta proiectul au fost prezenți dr. Terrence Yemen – şeful departamentului de anestezie pediatrică, dr. Thomas Gampper – vicepre­şe­dintele departamentului de chi­rur­gie plastică, şi dr. Daniel Mu­rariu, originar din Iaşi, specialist în chirurgie generală care urmea­ză supraspecializarea în chirurgie plastică la Universitatea din Vir­ginia, împreună cu prof.univ.dr. Dragoş Pieptu, prorector UMF. – Operatii unice in Europa de Est

Obiectivele acestui program pot fi sintetizate în câteva fraze:

1. Obiectivul principal este de a oferi cunoștințele profesionale și chirurgicale necesare pentru crearea primului centru de chirurgie cranio-facială din România și Europa de EstImplementarea va avea loc pe parcursul a trei ani, timp în care se va oferi asistență directă din SUA în România prin intermediul mai multor călătorii de formare profesională, având sponsorizare completă o misiune Rotaplast în anul 1 și misiuni de instruire mai mici în anii următori constând dintr-un grup dedicat afiliat cu Universitatea din Virginia Departamentul de Chirurgie Plastica si Reconstructiva.

2. Obiectivul secundar este acela de a acoperi costurile pentru aproximativ 50 de proceduri de operații cranio-faciale pediatrice organizate de Rotaplast, care altfel nu ar fi efectuate. Există o lipsă de expertiză locală datorită rarității relative a Fiziopatologie. Experiența și sprijinul administrativ oferit de Rotaplast va asigura transferul organizat și eficient a cunoștințelor.

3. Scopul terțiar este transferul durabil al cunoștințelor de la echipa SUA la echipa locală românească în ceea ce privește fiziopatologia, tehnici operative, precum și îngrijirea postoperatorie pentru chirurgi, anesteziști, asistente medicale, tehnicieni sala de operație, stomatologi, ortodonți, patologi de vorbire, geneticieni și asistenți sociali. Se va oferi, de asemenea, asistență chirurgicală continuă pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicala in timpul misiunii condusă de Rotaplast, pentru cei mai mulți dintre acești pacienți vor necesita alte operațiuni.

4. Va trebui să se asigure sustenabilitate prin acordarea de fonduri pentru o echipă mai mică (chirurgi, anestezist, medic dentist, ortodont, discurs patolog, functie de nevoile locale) pentru a reveni in România în anii 2 și 3. În această configurație mai mică, echipa medicala va verifica pe pacienți si va furniza expertiză în continuare în tratamentul lor. Departamentul de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Universitatea din Virginia va oferi instruire suplimentară si va urmări dezvoltarea profesioniștilor în tehnica chirurgicală  din România și se va susține și funcționarea unui centru de chirurgie cranio-facială.