Al treilea popas din călătoria noastră magică privind educația non-formală a copiilor de vârstă școlară, l-am marcat printr-o drumeție buclucașă.
Pregătim rucsăcelul cu apă, sandwich, un fruct, ceva dulce și pornim spre un workshop de olărit și ceramică la atelierul profesorului Mihai SPIRIDON din localitatea Țibănești.
Am pornit la drum 10 copii și doi adulți, dar acolo ne-au întâmpinat încă 20 de copii entuziasmați și un profesor coordonator de la Palatul copiilor, d-na Mihaela Irinel Papuc.
Ne-am împrietenit de îndată ce am ajuns: copilăria rezolvă repede și ușor orice problemă.
Atelierul se regăsește într-o casă veche, frumos restaurată, cu o grădină imensă.
Artistul ceramist este un om blând, cu voce domoală, iar copiii îl ascultă vrăjiți. Adresează întrebări și ne plimbă prin povești vechi de 2000 de ani ca printr-un labirint. Desigur că nu puteam pleca de aici fără o experiență practică: fiecare copilaș primește un bulgăre de humă și încearcă să modeleze. Unii sunt mai timizi, alții chiar talentați spre mulțumirea profesorului. Uimire, mirare, cunoaștere: sunt pași mici dar importanți către frumusețea pierdută.
Timpul zboară și este timpul pentru o pauză de burger (mulțumim Fire Ribs pentru cei mai buni burgeri din lume) și pepene roșu. Spre încântarea noastră, copiii se bucură de savoarea pepenelui ca pe timpuri, fiind veseli și frumoși, în timp ce soarele râde cu noi. Câteva fetițe ne cântă și ne încântă!
În drum spre Conacul Petre Carp, le-am captivat atenția copiilor cu mici povești istorice despre acest loc. Din păcate, conacul se află în renovare și am reușit să vedem doar câteva artefacte originale. Vom reveni altă dată.