În contextul crizei umanitare generate de războiul din Ucraina, cele cinci cluburi Rotary din Iași au demarat o inițiativă rapidă de consiliere și ajutor umanitar pentru refugiați, în cadrul campaniei „Rotary Helping Ukraine”.
Numai în prima săptămână, peste 2.200 de persoane, în special mame cu copii aflate în tranzit, au fost sprijinite prin traduceri, consiliere juridică, sprijin în achiziția de bilete de transport și cazare.
Contextul internațional actual, generat de criza din Ucraina, a transformat Iașul în cel mai mare hub urban de tranzit și găzduire a refugiaților care sosesc din țara vecină lovită de război. Cele cinci cluburi Rotary din Iași (Rotary Iași, Rotary Iasi 2000, Rotary Curtea Domnească, Rotary Copou și Rotary Junimea), prin grupul de acțiune locală „Rotary helping Ukraine”, au demarat încă de la începutul săptămânii trecute o campanie de consiliere și asistență umanitară, acționând ca un pivot rotarian la granița de est a Uniunii Europene.
Acțiunile cluburilor Rotary s-au concentrat în două direcții:
- crearea unui fond de urgență „Rotary Helping Ukraine”, unde s-au colectat în prima săptămână în jur de 20.000 de euro
- crearea unui punct de informare permanentă în cadrul Aeroportului Internațional Iași.
Zeci de voluntari din Rotary, Rotaract și Interact din Iași au fost mobilizați pentru derularea campaniei. La acești s-au adăugat voluntari traducători (vorbitori de limbă ucraineană), care au deservit centrul de informare permanentă din cadrul Aeroportului.
Numai la acest punct de tranzit aerian, săptămâna trecută, peste 2.200 de persoane au beneficiat de servicii de consiliere juridică, asistență lingvistică, sprijin în completarea formularelor vamale și a declarațiilor specifice din aeroport. De asemenea, cluburile Rotary au asigurat servicii hoteliere pentru 50 de familii cu 2 sau 3 copii.
Alte servicii oferite: asistență transport spre gară sau locurile de cazare, identificarea de soluții animalele de companie nu sunt acceptate la îmbarcare, furnizare de produse și hrană pentru copii, amenajarea unui spațiu de joacă, încărcare telefoane și internet prin wi-fi.
În urma interacțiunii directe cu refugiații, s-a constatat că majoritatea sunt mame însoțite de copii, care au dificultăți în a comunica în alte limbi. Mai bine de jumătate se află în tranzit către orașe din Europa cu scopul de a-și întregi familia cu frații, părinții care lucrează în străinătate.
Bariera lingvistică, stresul cauzat de război, despărțirea de bărbații din familie, care au rămas în Ucraina, le creează un mare sentiment de nesiguranță și panică. La acestea se adaugă lipsa informațiilor, nevoile speciale pentru copii (mâncare de bebeluși, lapte praf, absorbante, igienizarea biberoanelor, medicamente), oboseala acumulată de copii. În plus, tranzitul este îngreunat sau limitat de lipsa documentelor pentru copii.
Pentru a putea oferi sprijin refugiaților din Ucraina, cluburile Rotary din Iași au deschis un cont bancar în care colectează donații, sumele colectate fiind direcționate către asigurarea de cazare și masă refugiaților, dar și acoperirea altor nevoi ale ale acestora atât în Iași cât și în punctele de trecere a frontierei din apropiere (Sculeni, Albița, Stânca și Siret).